Padlizsános zakuszka


Hozzávalók:
-4 kg padlizsán
-3 kg paradicsom paprika
-2 kg sárgarépa
-1 kg petrezselyem
-10 db nagyobbocska hagyma
-1 liter paradicsomlé
-1 liter olaj
-só, bors, babérlevél.

Így készítem el:

A padlizsánt megsütöm, majd ha megszabadítottam a hajától, tésztaszűrőbe jól lecsepegtetem a levétől. Miután minden zöldséget megpucoltam, külön edényekben ledarálom és megdinsztelem őket. A sárgarépát és a petrezselymet is előzőleg megfőzöm, s aztán darálom és dinsztelem. Mikor mindegyik kész, összeadom őket és akkor jön bele a paradicsomlé. Ekkor lehet még ízesíteni, só bors, babérlevél. Addig főzöm amíg az olaj feljön a tetejére.



Spenótfőzelék


Hozzávalók:
  • 1 kg spenót
  • kevés olaj
  • 5 - 6 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 3-4 gerezd fokhagyma
Így készítem el:
Megmosom, megtisztítom a spenótot a szárától, majd megfőzöm. Miután leszűrtem, késsel apróra vágom. Kevés olajat felmelegítek, belereszelem a fokhagymát, majd jöhet a liszt. Világos rózsaszínre pirítom, s aztán beleteszem a spenótot. Kicsit kavargatom, majd jöhet bele a tej és ízlés szerint só.
Mi mellé tükörtojást szoktunk enni, de nem szabály!

Pizza, ahogy mi szeretjük!

Kedvencem a tonhalas pizza, de azért bármelyiket szívesen megeszem. Nemsokára ha időm engedi a receptet is leírom.

Paradicsomleves húsgombóccal


Hozzávalók:
  • 1,5 l paradicsomlé (saját magam készítettem)
  • 25 dkg darált hús (tetszés szerint disznó vagy marha)
  • 2 tojás
  • 7 evőkanál liszt
  • 1,5 l víz
  • 1 dl tej
  • 20 dkg sárgarépa (szilágyságba murok a neve)
  • kevés olaj
  • egy kisebb csokor zeller levél
  • 1 paprika
  • 5 kanál cukor
  • ételízesítő, só, őrölt bors, piros porpaprika.
Így készítem el:

A murkot meghámozom, majd apró karikákra szeletelem. Kevés olajba megpárolom, ügyelve nehogy elégjen. A vizet felforralom a paradicsomlével, majd mikor elég puha a murok felengedem vele. Fontos, hogy forrásban lévő vizet tegyünk, mert különben a murok megedződik. Ízesítem beletéve a cukrot, ételízesítőt, sót, a paprikát, a csokor zeller levelet. Úgy szoktam, hogy a zeller levelet miután kivettem belőle két szálat összekötöm.

A gombóc:
A húst egy tálba teszem, hozzáadom a tojásokat, 5 kanál lisztet. Fűszerezem őrölt feketeborssal, sóval, pirospaprikával, majd jól kidolgozom. Pihentetem 15 percig.

Ha a murok elég puha beleteszem az előzőleg kiformált gombócokat. Addig hagyjuk a tűzön amíg megfőnek.
A két kanál lisztet csomómentesen elkavarom a tejjel, majd amikor a gombócok megfőttek, beleengedem a levesbe. Még kevés ideig főzöm, aztán kész is a finom leves.

Gabona kávé

Mikor már úgy érzem túl sok kávét ittam, akkor készítek magamnak egy jó erős gabona kávét. Nagyon finom, íze hasonlít az instant kávékhoz, semmilyen mellékhatása nincsen.

Javasolt elkészítési mód: tegyünk 2 teáskanál gabona kávét egy csészébe és ízlés szerint édesítsük cukorral, mézzel vagy más édesítővel. Adjunk hozzá forró vizet vagy tejet.

Töltött csirkecomb




Ami hozzá kell (4 személy részére):

  • 4 db alsó - felső csirkecomb,
  • 30 dkg csirke máj,
  • 2 db zsemle,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 tojás,
  • 1 db piros paprika,
  • kevés olaj,
  • zöld petrezselyem levél,
  • őrölt bors, ételízesitő, piros porpaprika, só.

Így készítem el:

Legtöbbször a combokat egybe hagyva megfőzöm egy húslevesnek. Amikor majdnem egész puha a hús, kiveszem és kicsontozom, ügyelve, hogy a hús egybemaradjon. Félreteszem, hadd dermedjen, amíg elkészülök a töltelékkel. A hagymát és a paprikát apróra vágom, kevés olajba megdinsztelem. Amikor üveges beleteszem az előzőleg éles késsel apróra vágott májat, majd lefedve pár percig párolom. A máj hamar elkészül, ne sokat főzzük! Félrevesszük a tűzről és beletesszük az előzőleg tejbe áztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemléket, majd a tojást is. Fűszerezzük ízlés szerint, majd ne felejtsük ki az apróra vágott petrezselyem levelet sem.
Egy tűzálló tálat kivajazunk(olajozunk), és beletesszük a masszával megtöltött combokat úgy hogy a bőr része legyen felül. Ezt megkenjük egy kevés olajjal, amibe előzőleg kevés piros por paprikát keverünk. Előre bemelegített sütőbe, kipíritjuk. Sült paprikával nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok!

Készülőben

Mivel nagyon szeretek sütni - főzni, gondoltam leírok egy pár receptet. Magam az erdélyi konyha híve vagyok, de szívesen elkészítem más népek ételeit is. Nyitott vagyok minden újra!

Jelszavam:
"Sütni - főzni csak akkor lehet, ha van miből!"