Hozzávalók:
- 1,5 l paradicsomlé (saját magam készítettem)
- 25 dkg darált hús (tetszés szerint disznó vagy marha)
- 2 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 1,5 l víz
- 1 dl tej
- 20 dkg sárgarépa (szilágyságba murok a neve)
- kevés olaj
- egy kisebb csokor zeller levél
- 1 paprika
- 5 kanál cukor
- ételízesítő, só, őrölt bors, piros porpaprika.
A murkot meghámozom, majd apró karikákra szeletelem. Kevés olajba megpárolom, ügyelve nehogy elégjen. A vizet felforralom a paradicsomlével, majd mikor elég puha a murok felengedem vele. Fontos, hogy forrásban lévő vizet tegyünk, mert különben a murok megedződik. Ízesítem beletéve a cukrot, ételízesítőt, sót, a paprikát, a csokor zeller levelet. Úgy szoktam, hogy a zeller levelet miután kivettem belőle két szálat összekötöm.
A gombóc:
A húst egy tálba teszem, hozzáadom a tojásokat, 5 kanál lisztet. Fűszerezem őrölt feketeborssal, sóval, pirospaprikával, majd jól kidolgozom. Pihentetem 15 percig.
Ha a murok elég puha beleteszem az előzőleg kiformált gombócokat. Addig hagyjuk a tűzön amíg megfőnek.
A két kanál lisztet csomómentesen elkavarom a tejjel, majd amikor a gombócok megfőttek, beleengedem a levesbe. Még kevés ideig főzöm, aztán kész is a finom leves.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése